Hamilelik ve Annelik Eğitimi

Doğal vitaminler nerede bulunur?

Posted on: 27 Ekim 2008

Dünya genelinde milyonlarca insanın direnç kazanmak, hastalıklara karşı korunmak, hatta vücut geliştirmek için kullandığı vitamin ve mineral hapları hakkında bilinenler pek de fazla değil.
Bu gerçekten yola çıkan The Times gazetesi de, İngiliz Gıda Standartları İdaresi’ne (FSA) dayanarak vitaminler ve bu vitaminleri içeren haplarla ilgili bilinmesi gereken her şeyi bir haberde topladı. Vitaminlerin hangi doğal gıdalarda bulunduğuna, fayda ve risklerine ilişkin bir rapor hazırlayan FSA, özel durumlar dışında, dengeli ve çeşitli gıdalarla beslenen kişilerin ekstra vitamin ve mineral hapı almamalarını öneriyor. FSA’nın raporuna göre, mineral ve vitamin haplarıyla ilgili gerçekler şöyle:

A VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Karaciğer, peynir, yumurta, yağlı balıklar, süt, yoğurt.
FAYDALARI: Daha iyi görme, cildin sağlıklı olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi.
RİSKLERİ: Kemiklerin kolay kırılması.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Ekstra vitamin ve karaciğer yememesi gereken hamile kadınlar haricinde 1.5 mg.

B3 (Niasin) VİTAMİNİ

NELERDE BULUNUR?: Sığır eti, tavuk, tahıl unu, mısır unu, yumurta, süt.
FAYDALARI: Vücutta enerji üretilmesi; sinir ve sindirim sisteminin sağlıklı kalması.
RİSKLERİ: Ciltte kızarıklık, uzun süre yüksek dozda kullanımda karaciğer tahribatı.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 17 mg.

B6 VİTAMİNİNELERDE BULUNUR?:

Karaciğer, tavuk, hindi, morina balığı, ekmek, tahıl, yumurta, sebze, soya fasulyesi, yerfıstığı, süt, patates ve kahvaltılarda kullanılan bazı tahıl ürünleri.

FAYDALARI: Karbohidrat ve proteinlerden alınan enerjinin saklanması, oksijeni dolaştıran hemoglobin oluşması.
RİSKLERİ: Fazla ya da uzun süre kullanımda kol ve bacaklarda hissizlik.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 10 mg.

B12 VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Et, karaciğer, somon balığı, morina, süt, yumurta ve maya.
FAYDALARI: Alyuvar üretimi, sinir sisteminin sağlıklı tutulması; folik asit işlenmesi.
RİSKLERİ: Bilinmiyor.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 2 mg.

C VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Biberiye, brokoli, patates, portakal ve kiwi.
FAYDALARI: Hücrelerin korunması, demirin vücutta emilimi.
RİSKLERİ: Karın ağrısı ve ishal.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1,000 mg.

D VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Yağlı balıklar, karaciğer ve yumurta.
FAYDALARI: Diş ve kemikleri sağlıklı tutan kalsiyum ve fosfatın düzenlenmesi.
RİSKLERİ: Kemiklerin zayıflaması.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.025 mg.

E VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Soya, mısır, zeytinyağı, fındık.
FAYDALARI: Antioksidan vazifesi görür.
RİSKLERİ: Bilinmiyor.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 540 mg.

K VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Brokoli, ıspanak, sebze yağları, tahıl,  peynir.
FAYDALARI: Yaraların iyileşmesi, kemiklerin güçlenmesi.
RİSKLERİ: Bilinmiyor.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg.

BETA KAROTEN NELERDE BULUNUR?:

Sarı ve yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, havuç, kırmızı biber; mango, kavun ve kayısı gibi sarı meyveler.
FAYDALARI: Cilt ve mukoza astarının sağlıklı olmasını sağlayan A vitaminine dönüşür; enfeksiyonlara ve gece görme zorluklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
RİSKLERİ: Sigara içenler ve asbeste maruz kalanlarda akciğer kanseri riskini artırır. Fazla alınması durumunda da kanser riskini yükseltir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 7 mg.

KROM NELERDE BULUNUR?:

Et, buğday ekmeği, hububatlar ve baharat.
FAYDALARI: Gıdalardan aldığımız enerji miktarını etkiliyor.
RİSKLERİ: Bilinmiyor.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 10 mg.

MANGANEZ NELERDE BULUNUR?:

Ekmek, fındık, tahıl, bazı yeşil sebzeler ve çay.
FAYDALARI: Vücuttaki enzimlerin harekete geçmesine yardımcı oluyor.
RİSKLERİ: Uzun süre fazla dozda alınırsa sinir tahribatı, yorgunluk ve depresyon.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Sağlıklı yetişkinler için 4 mg, yaşlılar için 0.5 mg.

FOSFOR NELERDE BULUNUR?:

Kırmızı et, mandıra ürünleri, balık, kümes hayvanları, ekmek, pirinç ve yulaf.
FAYDALARI: Kemik ve dişlerin güçlenmesi.
RİSKLERİ: İshal ve karın ağrısı, uzun süreli yüksek dozda alımında kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalması (kırıkları kolaylaştırır).
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 250 mg.

ÇİNKO NELERDE BULUNUR?:

Et, kabuklu deniz mahsülleri, süt, peynir, ekmek, tahıl ürünleri.
FAYDALARI: Yeni hücre ve enzim oluşumu; karbohidrat, yağ ve proteinin işlenmesi; yaraların iyileşmesi.
RİSKLERİ: Anemi, kemik zayıflaması.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 25 mg.

KALSİYUM NELERDE BULUNUR?:

Süt, peynir ve diğer mandıra ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi ürünleri, fındık, ekmek, sardalye.
FAYDALARI: Kemik ve dişlerin güçlenmesi, kas büzülmelerinin düzenlenmesi, kanın pıhtılaşması, tansiyonu düşürmesi, kolon ve meme kanserine karşı koruması.
RİSKLERİ: Karın ağrısı ve ishal.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1,500 mg.

DEMİR NELERDE BULUNUR?:

Madensuyu, karaciğer, et, fasulye, fındık, kuru meyveler, tahıllar, kuvvetlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, soya fasulyesi unu, koyu yeşil yapraklı sebzeler.
FAYDALARI: Oksijeni vücutta dolaştıran alyuvarların oluşumuna yardımcı olur.
RİSKLERİ: Kabızlık, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 17 mg.

NİKEL NELERDE BULUNUR?:

Mercimek, yulaf ve fındık.
FAYDALARI: Alyuvarlar oluşumuna ve demirin emilimine yardımcı olur.
RİSKLERİ: Nikel alerjisi olanlarda deri döküntüsüne neden olabilir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Nikele alerjisi olanlar bu haplardan almamalılar.

BİYOTİN NELERDE BULUNUR?:

Böbrek, karaciğer, yumurta, karışık kuru meyve.
FAYDALARI: Vücudun gıdayı enerjiye dönüştürmesi.
RİSKLERİ: Bilinmiyor
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.9 mg.

BOR NELERDE BULUNUR?:

Yeşil sebzeler, meyve ve fındık.
FAYDALARI: Vücudun glukoz, yağ, östrojen ve mineralleri kullanmasını sağlar.
RİSKLERİ: Sperm verimini düşürebilir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 6 mg.

KOBALT NELERDE BULUNUR?:

Balık, fındık, brokoli, ıspanak ve tahıl.
FAYDALARI: B12 vitaminine destek.
RİSKLERİ: Uzun süre yüksek doz kalbi etkileyebilir ve sperm verimini azaltabilir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1.4 mg.

BAKIR NELERDE BULUNUR?:

Fındık, kabuklu deniz mahsulleri ve sakatatlar.
FAYDALARI: Çocuk ve beyin gelişimi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kemiklerin güçlenmesi, alyuvar ve akyuvar oluşumu.
RİSKLERİ: Mide ağrısı, akciğer ve böbreklerde tahribat.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg.

FOLİK ASİT NELERDE BULUNUR?:

Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, bezelye, portakal, nohut, kahverengi pirinç, ve muz.
FAYDALARI: Sağlıklı alyuvar oluşumu, nöral yollardaki bozuklukları azaltması.
RİSKLERİ: Sinir sisteminde harabiyet, yaşlılarda B12 emilimini zorlaştırması.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg.

İYOT NELERDE BULUNUR?:

Tuzlu su balıkları, kabuklu deniz mahsülleri, tahıl, hububat, süt.
FAYDALARI: Hücreleri sağlıklı tutması.
RİSKLERİ: Tiroid bezlerine etki, kilo alımı.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.5 mg.

MAGNEZYUM NELERDE BULUNUR?:

Ispanak, fındık, ekmek, balık, et ve mandıra ürünleri.
FAYDALARI: Kemiklerin güçlenmesi.
RİSKLERİ: İshal.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 400 mg.

MOLİBDENUM NELERDE BULUNUR?:

Bezelye, brokoli, ıspanak, karnabahar, fındık, yulaf.
FAYDALARI: Genleri üretip onaran enzimlerin harekete geçmesine yardımcı olur.
RİSKLERİ: Eklemlerde ağrı.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Bol çeşitli ve dengeli diyetlerde alınması yeterli.

PANTOTENİK ASİT NELERDE BULUNUR?:

Bütün et ve sebzeler. Özellikle tavuk, sığır eti, patates, lapa, domates, karaciğer, yumurta, brokoli, kahverengi pirinç, buğday ekmeği.
FAYDALARI: Vücuttaki enerjinin serbest kalmasına yardımcı olur.
RİSKLERİ: Bilinmiyor
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 200 mg.

POTASYUM NELERDE BULUNUR?:

Meyve, sebze, bakliyat, fındık, süt, balık, ekmek, kabuklu deniz mahsulleri, sığır eti, tavuk, hindi, karaciğer.
FAYDALARI: Vücuttaki gıdaların dengesini kontrol eder ve tansiyonu düşürür.
RİSKLERİ: Karın ağrısı, mide bulantısı ve ishale neden olabilir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Almaması gereken yaşlılar dışında 3,700 mg.

RIBOFLAVİN NELERDE BULUNUR?:

Süt, yumurta, güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, pirinç, mantar.
FAYDALARI: Cilt, göz, sinir sistemi ve mukoza zarının sağlıklı kalması, steroid ile alyuvar üretimi.
RİSKLERİ: Bilinmiyor:
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 40 mg.

SELENYUM NELERDE BULUNUR?:

Brezilya cevizi, ekmek, balık, et ve yumurta.
FAYDALARI: Hücreleri korur.
RİSKLERİ: Saç ve cilt dökülmesi, tırnak düşmesi, hissizlik, kasılma ve felç.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.35 mg.

About these ads

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logo

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

RSS Timeturk.com Haberin gerçek adresi

RSS Birtabak.com Tarifler

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS İksir

  • HANGİ HASTALIĞA HANGİ BİTKİ
    KABIZLIK - Pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir. - Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir. - Erik’in kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur. - Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yaprakla […]
  • Strese karşı melissa çayı
    Çayın kasları gevşetici özelliği bulunduğunu dile getiren Tuncer, “Melissa, büyük bir huzur verir. Melisa bitkisi özü, sinir sistemini gevşetici ve uykuyu kolaylaştırıcıdır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Elif Tuncer, melissa bitkisinin sinirsel kökenli çarpıntılarda, hafif dep […]
  • Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)
    Günümüz dünyasında genetiği değiştirilmiş yaklaşık 1600 gıda maddesi var. Doç. Dr. Mesut Başak, bu ürünlerden uzak durmanın mümkün olmadığını belirtirken, mısır ve soyaya dikkat çekti. Çünkü bu ürünlerin katkı maddesi olarak kullanıldığını ve bu sebeple birçok ürünün içinde yer aldığını ifade etti. `Özellikle mısır nişastası, bebek mamaları ve tatlılarda yoğ […]

RSS Portakal Ağacı

  • Güneş Sepeti
    Ruhumun kapkara bulutlarla kaplanmaya başladığını hissettiğim zamanlar sevdiğim insanları görme ihtiyacımın tavan yaptığı dönemler oluyor hep. Geçen haftalarda yine böyle döneme girdiğimi hisseder hissetmez çok sevdiğim iki dostumu bize davet ettim. Bir pazar günü eşleri ve çocuklarıyla kalkıp bize gelmeye...
  • Zeytinyağlı Mayalı Poğaça
    Dün gece çocuklar uyurken evi toplama çabalarım esnasında sevgili Muazzez'in (tanerinesi.com) instagram hesabında muhteşem kabarmış bir hamur fotoğrafı ve tarifini gördüm. 2-3 saatlik uykuyla minikler başıma toplanıp, "ne yemek vaaaar!" diye bağırmaya başladıklarında aklıma hemen o fotoğraf geldi:) Ortaya tam...

Blog Stats

  • 842,501 hits

RSS Gidahareketi.org

  • Saç boyaları kanser yapıyor
    Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, yapılan araştırmalarda, saç boyaları ile cilt, idrar kesesi, yumurtalık, lösemi, lenfoma, göğüs, beyin ve kan kanseri arasındaki ilişkilerin gözlendiğini söyledi.
  • 'Kudüs hurması', israil hurmasıdır
    Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, "Kudüs hurması" şeklinde bir hurma türü bulunmadığını kaydederek, bu adla satılan ürünler genetik müdahaleye maruz kalmış İsrail hurmaları olduğunu bildirdi. Özer; "'Kudüs hurması' adlı yalana verilen her kuruş, Gazze'ye sıkışan kurşundur. Müslümanları akıllarını başlarına almaya çağırıyorum […]
  • GDO zararsız diyen yalan söylüyor!
    Yeni yönetmelik ile artık yüzde 0,9'a kadar GDO içeren besinler serbest bırakılıyor. Bu besinlere kanunlarca yasaklanmasına rağmen, bebek mamaları da dahil...
  • Bebeğinize verdiğiniz D Vitamini kanserojen ‘katkılı’ olabilir!
    Çıldırmak üzereyim! Nedenini anlatayım… E 320 kodlu BHA (Butillendirilmiş Hidroksi Anisol) gıdalarda bulunan yağın, oksijen, ışık ve ısı ile bozulmasını geciktiren sentetik bir madde. Konuya dair bir annenin feryadı
  • Hangi Suyu İçmeli?
    Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer'den su konusunda yepyeni bir kitap daha.
  • Yeme alışkanlıklarımız büyük bir zulmü maskeliyor.
    Angela Davis adlı Amerikalı aktivistin Counterpunch sitesinde yayınlanan yazısında, insan ve hayvanların kurtuluşununun birbirine bağlı olduğunu haykırıyor.
  • Hastanelerde böyle kanser yapılıyoruz
    İki lise öğrencisi hastanelerde nasıl kanser edildiğimizi ortaya çıkardı. İki lise öğrencisinin araştırmaları sonrası serum ambalajlarında tespit edilen kanserojen madde Tıbbi Cihaz Piyasa Gözetim Denetim Kurumu'nu harekete geçirdi
  • Yine Milupa yine GDO
    Danone tarafından üretilen “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı” üründe GDO tespit edilmesinden sonra şimdi de “Milupa Aptamil Sütlü Tahıl Karışımı-Ekopaket”te GDO tespit edildi.
  • Organ nakli cinayeti
    Antalya’da geçen yıl yüz nakli olan ve iki hafta önce uyuşmazlık nedeniyle yüzünün bir bölümü alınan Salih Üslün hayatını kaybetti.
  • Kefen soyucuları, Ramazan'da da boş durmadı
    Yetkililerin sık sık “Bu Ramazan’da gıda maddelerinde fiyat artışı yok” sözlerine rağmen, gıda ürünlerine büyük oranlarda zam yapıldı. Bir ay içinde 20 temel gıda ürününün fiyatı yüzde 21’i aşan ölçüde arttı.
Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: