Hamilelik ve Annelik Eğitimi

Doğal vitaminler nerede bulunur?

Posted on: 27 Ekim 2008

Dünya genelinde milyonlarca insanın direnç kazanmak, hastalıklara karşı korunmak, hatta vücut geliştirmek için kullandığı vitamin ve mineral hapları hakkında bilinenler pek de fazla değil.
Bu gerçekten yola çıkan The Times gazetesi de, İngiliz Gıda Standartları İdaresi’ne (FSA) dayanarak vitaminler ve bu vitaminleri içeren haplarla ilgili bilinmesi gereken her şeyi bir haberde topladı. Vitaminlerin hangi doğal gıdalarda bulunduğuna, fayda ve risklerine ilişkin bir rapor hazırlayan FSA, özel durumlar dışında, dengeli ve çeşitli gıdalarla beslenen kişilerin ekstra vitamin ve mineral hapı almamalarını öneriyor. FSA’nın raporuna göre, mineral ve vitamin haplarıyla ilgili gerçekler şöyle:

A VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Karaciğer, peynir, yumurta, yağlı balıklar, süt, yoğurt.
FAYDALARI: Daha iyi görme, cildin sağlıklı olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi.
RİSKLERİ: Kemiklerin kolay kırılması.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Ekstra vitamin ve karaciğer yememesi gereken hamile kadınlar haricinde 1.5 mg.

B3 (Niasin) VİTAMİNİ

NELERDE BULUNUR?: Sığır eti, tavuk, tahıl unu, mısır unu, yumurta, süt.
FAYDALARI: Vücutta enerji üretilmesi; sinir ve sindirim sisteminin sağlıklı kalması.
RİSKLERİ: Ciltte kızarıklık, uzun süre yüksek dozda kullanımda karaciğer tahribatı.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 17 mg.

B6 VİTAMİNİNELERDE BULUNUR?:

Karaciğer, tavuk, hindi, morina balığı, ekmek, tahıl, yumurta, sebze, soya fasulyesi, yerfıstığı, süt, patates ve kahvaltılarda kullanılan bazı tahıl ürünleri.

FAYDALARI: Karbohidrat ve proteinlerden alınan enerjinin saklanması, oksijeni dolaştıran hemoglobin oluşması.
RİSKLERİ: Fazla ya da uzun süre kullanımda kol ve bacaklarda hissizlik.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 10 mg.

B12 VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Et, karaciğer, somon balığı, morina, süt, yumurta ve maya.
FAYDALARI: Alyuvar üretimi, sinir sisteminin sağlıklı tutulması; folik asit işlenmesi.
RİSKLERİ: Bilinmiyor.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 2 mg.

C VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Biberiye, brokoli, patates, portakal ve kiwi.
FAYDALARI: Hücrelerin korunması, demirin vücutta emilimi.
RİSKLERİ: Karın ağrısı ve ishal.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1,000 mg.

D VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Yağlı balıklar, karaciğer ve yumurta.
FAYDALARI: Diş ve kemikleri sağlıklı tutan kalsiyum ve fosfatın düzenlenmesi.
RİSKLERİ: Kemiklerin zayıflaması.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.025 mg.

E VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Soya, mısır, zeytinyağı, fındık.
FAYDALARI: Antioksidan vazifesi görür.
RİSKLERİ: Bilinmiyor.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 540 mg.

K VİTAMİNİ NELERDE BULUNUR?:

Brokoli, ıspanak, sebze yağları, tahıl,  peynir.
FAYDALARI: Yaraların iyileşmesi, kemiklerin güçlenmesi.
RİSKLERİ: Bilinmiyor.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg.

BETA KAROTEN NELERDE BULUNUR?:

Sarı ve yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, havuç, kırmızı biber; mango, kavun ve kayısı gibi sarı meyveler.
FAYDALARI: Cilt ve mukoza astarının sağlıklı olmasını sağlayan A vitaminine dönüşür; enfeksiyonlara ve gece görme zorluklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
RİSKLERİ: Sigara içenler ve asbeste maruz kalanlarda akciğer kanseri riskini artırır. Fazla alınması durumunda da kanser riskini yükseltir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 7 mg.

KROM NELERDE BULUNUR?:

Et, buğday ekmeği, hububatlar ve baharat.
FAYDALARI: Gıdalardan aldığımız enerji miktarını etkiliyor.
RİSKLERİ: Bilinmiyor.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 10 mg.

MANGANEZ NELERDE BULUNUR?:

Ekmek, fındık, tahıl, bazı yeşil sebzeler ve çay.
FAYDALARI: Vücuttaki enzimlerin harekete geçmesine yardımcı oluyor.
RİSKLERİ: Uzun süre fazla dozda alınırsa sinir tahribatı, yorgunluk ve depresyon.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Sağlıklı yetişkinler için 4 mg, yaşlılar için 0.5 mg.

FOSFOR NELERDE BULUNUR?:

Kırmızı et, mandıra ürünleri, balık, kümes hayvanları, ekmek, pirinç ve yulaf.
FAYDALARI: Kemik ve dişlerin güçlenmesi.
RİSKLERİ: İshal ve karın ağrısı, uzun süreli yüksek dozda alımında kemiklerdeki kalsiyum miktarının azalması (kırıkları kolaylaştırır).
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 250 mg.

ÇİNKO NELERDE BULUNUR?:

Et, kabuklu deniz mahsülleri, süt, peynir, ekmek, tahıl ürünleri.
FAYDALARI: Yeni hücre ve enzim oluşumu; karbohidrat, yağ ve proteinin işlenmesi; yaraların iyileşmesi.
RİSKLERİ: Anemi, kemik zayıflaması.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 25 mg.

KALSİYUM NELERDE BULUNUR?:

Süt, peynir ve diğer mandıra ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi ürünleri, fındık, ekmek, sardalye.
FAYDALARI: Kemik ve dişlerin güçlenmesi, kas büzülmelerinin düzenlenmesi, kanın pıhtılaşması, tansiyonu düşürmesi, kolon ve meme kanserine karşı koruması.
RİSKLERİ: Karın ağrısı ve ishal.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1,500 mg.

DEMİR NELERDE BULUNUR?:

Madensuyu, karaciğer, et, fasulye, fındık, kuru meyveler, tahıllar, kuvvetlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, soya fasulyesi unu, koyu yeşil yapraklı sebzeler.
FAYDALARI: Oksijeni vücutta dolaştıran alyuvarların oluşumuna yardımcı olur.
RİSKLERİ: Kabızlık, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 17 mg.

NİKEL NELERDE BULUNUR?:

Mercimek, yulaf ve fındık.
FAYDALARI: Alyuvarlar oluşumuna ve demirin emilimine yardımcı olur.
RİSKLERİ: Nikel alerjisi olanlarda deri döküntüsüne neden olabilir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Nikele alerjisi olanlar bu haplardan almamalılar.

BİYOTİN NELERDE BULUNUR?:

Böbrek, karaciğer, yumurta, karışık kuru meyve.
FAYDALARI: Vücudun gıdayı enerjiye dönüştürmesi.
RİSKLERİ: Bilinmiyor
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.9 mg.

BOR NELERDE BULUNUR?:

Yeşil sebzeler, meyve ve fındık.
FAYDALARI: Vücudun glukoz, yağ, östrojen ve mineralleri kullanmasını sağlar.
RİSKLERİ: Sperm verimini düşürebilir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 6 mg.

KOBALT NELERDE BULUNUR?:

Balık, fındık, brokoli, ıspanak ve tahıl.
FAYDALARI: B12 vitaminine destek.
RİSKLERİ: Uzun süre yüksek doz kalbi etkileyebilir ve sperm verimini azaltabilir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1.4 mg.

BAKIR NELERDE BULUNUR?:

Fındık, kabuklu deniz mahsulleri ve sakatatlar.
FAYDALARI: Çocuk ve beyin gelişimi ile bağışıklık sisteminin güçlenmesi, kemiklerin güçlenmesi, alyuvar ve akyuvar oluşumu.
RİSKLERİ: Mide ağrısı, akciğer ve böbreklerde tahribat.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg.

FOLİK ASİT NELERDE BULUNUR?:

Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, Brüksel lahanası, bezelye, portakal, nohut, kahverengi pirinç, ve muz.
FAYDALARI: Sağlıklı alyuvar oluşumu, nöral yollardaki bozuklukları azaltması.
RİSKLERİ: Sinir sisteminde harabiyet, yaşlılarda B12 emilimini zorlaştırması.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 1 mg.

İYOT NELERDE BULUNUR?:

Tuzlu su balıkları, kabuklu deniz mahsülleri, tahıl, hububat, süt.
FAYDALARI: Hücreleri sağlıklı tutması.
RİSKLERİ: Tiroid bezlerine etki, kilo alımı.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.5 mg.

MAGNEZYUM NELERDE BULUNUR?:

Ispanak, fındık, ekmek, balık, et ve mandıra ürünleri.
FAYDALARI: Kemiklerin güçlenmesi.
RİSKLERİ: İshal.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 400 mg.

MOLİBDENUM NELERDE BULUNUR?:

Bezelye, brokoli, ıspanak, karnabahar, fındık, yulaf.
FAYDALARI: Genleri üretip onaran enzimlerin harekete geçmesine yardımcı olur.
RİSKLERİ: Eklemlerde ağrı.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Bol çeşitli ve dengeli diyetlerde alınması yeterli.

PANTOTENİK ASİT NELERDE BULUNUR?:

Bütün et ve sebzeler. Özellikle tavuk, sığır eti, patates, lapa, domates, karaciğer, yumurta, brokoli, kahverengi pirinç, buğday ekmeği.
FAYDALARI: Vücuttaki enerjinin serbest kalmasına yardımcı olur.
RİSKLERİ: Bilinmiyor
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 200 mg.

POTASYUM NELERDE BULUNUR?:

Meyve, sebze, bakliyat, fındık, süt, balık, ekmek, kabuklu deniz mahsulleri, sığır eti, tavuk, hindi, karaciğer.
FAYDALARI: Vücuttaki gıdaların dengesini kontrol eder ve tansiyonu düşürür.
RİSKLERİ: Karın ağrısı, mide bulantısı ve ishale neden olabilir.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: Almaması gereken yaşlılar dışında 3,700 mg.

RIBOFLAVİN NELERDE BULUNUR?:

Süt, yumurta, güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar, pirinç, mantar.
FAYDALARI: Cilt, göz, sinir sistemi ve mukoza zarının sağlıklı kalması, steroid ile alyuvar üretimi.
RİSKLERİ: Bilinmiyor:
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 40 mg.

SELENYUM NELERDE BULUNUR?:

Brezilya cevizi, ekmek, balık, et ve yumurta.
FAYDALARI: Hücreleri korur.
RİSKLERİ: Saç ve cilt dökülmesi, tırnak düşmesi, hissizlik, kasılma ve felç.
GÜNLÜK MAKSİMUM DOZ: 0.35 mg.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

RSS Timeturk.com Haberin gerçek adresi

RSS Birtabak.com Tarifler

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

RSS İksir

  • HANGİ HASTALIĞA HANGİ BİTKİ
    KABIZLIK – Pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir. – Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir. – Erik’in kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur. – Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yaprakla […]
  • Strese karşı melissa çayı
    Çayın kasları gevşetici özelliği bulunduğunu dile getiren Tuncer, “Melissa, büyük bir huzur verir. Melisa bitkisi özü, sinir sistemini gevşetici ve uykuyu kolaylaştırıcıdır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genetik Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Elif Tuncer, melissa bitkisinin sinirsel kökenli çarpıntılarda, hafif dep […]
  • Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)
    Günümüz dünyasında genetiği değiştirilmiş yaklaşık 1600 gıda maddesi var. Doç. Dr. Mesut Başak, bu ürünlerden uzak durmanın mümkün olmadığını belirtirken, mısır ve soyaya dikkat çekti. Çünkü bu ürünlerin katkı maddesi olarak kullanıldığını ve bu sebeple birçok ürünün içinde yer aldığını ifade etti. `Özellikle mısır nişastası, bebek mamaları ve tatlılarda yoğ […]

RSS Portakal Ağacı

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.

Blog Stats

  • 1,028,695 hits

RSS Gidahareketi.org

  • Telefon kullananlar, siz okumayın!
    Telefona "akıllı" diyen akıllılar(!) düştüğünüz tuzağın farkında mısınız? Aklının farkında olamayanlar, insan dışında akıllı bir şey daha var sanır! Evet insan akıllı ama önemli olan onu kullanabilmekte. Akılsız telefon bağımlıları işte bu haber size...
  • Parayı verenin iğnesini yapan medya
    "12 yıl aradan sonra kızamıktan ilk ölüm vak'ası" diye haber yapan "AP" ile aşıyı üreten firma Rockefeller'e ait. Bu ve benzer haberleri ballandıra baldıra yayan medya da bu firmaların reklamları ile ayakta duruyor. Her şey ortada iken daha fazla yoruma gerek yok.
  • O, 184 bin kişinin katili
    ABD'de yapılan bir araştırmanın sonuçları "Circulation" dergisinde yayımlandı. Çalışmaya göre O her yıl dünyada 184 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Bazı ülkeler onu yasaklarken bazılarında ise serbest. Türkiye ise devlet eliyle üretiliyor.
  • Hepatit B aşısının yan etkileri hakkında itiraf
    Aşıların yoğun tartışıldığı bugünlerde Prof Dr Ahmet Rasim Küçükusta, aşı firmalarının kendi belgeleriyle vurdu. İşte Hepatit B ile ile o yazı ve belge
  • Bu çiftçi devletlerden daha basiretli
    Amerikan tohum, ilaç ve suni gübre devi Monsanto herkesi gibi zehirlediği Fransız tahıl üreticisi Paul François tarafından dava edildi. Fransa'nın güneyinde tahıl üreticiliği yapan çiftçi Paul François, baronların şirketi Monsanto firmasının ürettiği, ot temizleme zehirleri Lasso'yu hazırladığı depoyu temizlerken zehirli madde teneffüs ettiği için […]
  • Bu bebekleri kim kanser yaptı?
    Aşağıda okuyacağınız, haber herkes gibi sizinde yüreğinizi yakacak. Buraya kadar kısmı normal ama şimdi durun ve üç bebeğin birden kanser olmasına ne yol açtı diye sorun lütfen. "Tüh, keşke..." demeden önce dayatılan ve zevkinden bebeklerinizi bile kanser yatıran bu hastalığa karşı ne yapmamız gerektiğini düşünün. Düşünün ki geleceğinize zulmetmeyi […]
  • Biyokaçakçılar Türkiye'ye dadandı
    Dünyanın en zengin bitki florasına sahip olan Türkiye, küresel biyokaçakçıların hedefinde. Bitkileri kaçırmak için akla hayale gelmedik yöntemler kullanan kaçakçıların bir kısmı yakayı ele verse de pek çoğu da yakalanamıyor.
  • Fransa'da gıdaları çöpe atma yasağı
    Fransa'da marketlerin gıda maddelerini çöpe atmaları yasaklanarak, son kullanma tarihi geçen gıda mamüllerini hibe etmeleri ya da yeniden değerlendirilme mecburiyeti getirildi.
  • Tohum canavarı protesto edildi
    Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) tohum üreticisi Monsanto, başta Latin ülkeleri olmak üzere dünya çapında protesto edildi.
  • İzmit Kitap Fuarı'nda imza programı
    Gıda Hareketi Başkanı, yazar Kemal Özer, 24 Mayıs'ta İzmit/Kocaeli Kitap Fuarında...
Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: